Itt is jártunk...-Valletta

Valletta


Megérkezésünk után először a fővárost látogattuk meg. Azért Vallettát nem úgy kell elképzelni, mint egy szokásos fővárost, mert az egész ország akkora, mint egy nagyváros. Mindösszesen csak kb. 6000 lakosa van. 
A busz közvetlenül Valletta kapujában tesz le, amit tényleg így is neveznek: Valletta City Gate. Itt egy hatalmas szökőkúttal találtuk szemben magunkat (Triton Fountain). A városba beérkezve egyből a parlament mellett mentünk el és már ott láttuk, hogy az egész helynek van egy sajátos hangulata. A főutcán (Repulbic street) végig haladva mindenhol kávézók és éttermek sorakoznak, egy-egy bolttal kiegészülve. A Repulic street-ről pedig kis, szűk utcák nyílnak minden irányban, amik szintén tele vannak kiülős helyekkel. Ezek viszont meg hangulatosabbak, mert szinte minden ilyen szűk utca ki van világítva égősorokkal és tele van zöld növényekkel.


Az első máltai éttermi kalandunk is ekkor történt. Hétfő kora délután volt, de elég sokan voltak a városban. Egy kávézó-étteremre esett a választásunk. Oda is mentünk az egyik asztalhoz, mikor megjelent az egyik pincér, aki viszont csak bámult ránk, de nem szólt semmit. Ekkor mi mondtuk meg neki, hogy enni szeretnénk valamit. Megrendeltük a kajákat, amit kb. negyed óra múlva meg is kaptunk. Mikor már végeztünk volna, pincér barátunk ismét jött és szólt, hogy neki lejárt a munkaideje, úgyhogy ha nála szeretnénk fizetni, azt most kellene. Kicsit fura volt, hogy ezt így közölte, de már az elején rájöttünk, hogy egy fura fazon volt. Összességében amúgy aranyos volt meg a kaja is elég jó volt, csak a srác volt kicsit félénk.


Tovább sétálva a főutcán egy térre érkeztünk, ahol az elnöki palota van. Ezután pedig már csak tényleg a lakások vannak. Majd a félsziget legvégén pedig a “viewpont”-ok vannak, ahonnan gyönyörű a kilátás. 
Egész Máltán rengeteg kert található, de a legszebbek Vallettában vannak. Rögtön a város elején mindkét oldalon található egy-egy. Balról a Hastings Garden, jobbról pedig az Upper Barrakka Gardens. A második arról híres még, hogy mindennap kétszer (12:00, 16:00) ágyúlövés van a török ostrom emlékére, ami innen tekinthető meg a legjobban. A város végén pedig ennek a párja található, a Lower Barrakka Gardens. 




A Trónok Harca első évadát szinte teljes egészében Máltán forgatták, amiből persze Valletta sem maradhatott ki. A harmadik részben, mikor a Starkok megérkeznek Királyvárba egy nagyobb látképét kaptak a nézők a városról, amit Valletta személyisít meg. 


A többi forgatási helyszínről pedig majd később mesélünk...


Lyly és Nyky


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért pont Málta? Az ERASMUS-ról röviden

Miért pont Málta? Húsvéti kiadás

Itt is jártunk...-Karantén különkiadás