Miért pont Málta? Az ERASMUS-ról röviden

2020 október:

Mindketten rég elhatároztuk már, hogy az egyetem alatt mindenképp szeretnénk valahova elmenni "ERASMUSOLNI" és mikor megláttuk a felhívást, gondolkodás nélkül belekezdtünk. Csak pár nappal később tudatosult bennünk, hogy mibe is vágtunk bele. Kitöltöttük az online jelentkezési lapot és ezzel együtt leadtuk az önéletrajzot és a motivációs levelet. A legnagyobb kérdést az vetette fel, hogy mi is legyen az úti cél. Négy ország szerepelt a listán: Ciprus, Spanyolország, Portugália és Málta. Miután megnéztük milyen kurzusokat kínálnak ezek az egyetemek, két lehetőség maradt. Vagy Málta vagy Portugália. Végül ilyen sorrenddel adtuk le a jelentkezést.

Két héttel később megkaptuk a levelet, hogy elnyertük a pályázatot Máltára. Szinte egyből elkezdtük intézni a szükséges dolgokat a jelentkezés folytatásához.

2020 november:

A hónap elején megjött az email a máltai egyetemtől is a sikeres nominálásunkról. Itt hasonlóan ki kellett tölteni egy online jelentkezési lapot. A jelentkezés további részéhez szükség volt egy egészségügyi nyomtatványra (mivel sporszervező szakos hallgatók vagyunk), az Európai Egészségbiztosítási Kártya és az erkölcsi igazolványunk igénylésére, egy utazbiztosításra és egy online nyelvi teszt kitöltésére. Mivel ezt a tesztet mindenképp ki kell tölteni, úgy is lehet jelentkezni, ha valakinek nincs nyelvvizsgája. Az összes dokumentum megszerzése elég sok időt vett igénybe. Ezek után már csak a kurzusok kiválasztása volt hátra. Sokat gondolkodtunk itt is, hogy miket válasszunk, mert próbáltunk olyan tárgyakat keresni, amik az otthoni tantervben is megtalálhatóak. Meg persze minél több sportági órát szerettünk volna felvenni. Annyi volt csak a kikötés, hogy legalább 8 kreditet fel kell vennünk.
Végül négy kurzust választottunk: 
  • Squash
  • Túrázás (Trekking)
  • Projektmunka a sportban (Project work on Sport/P.E.)
  • Sport- és olimpiatörténet (Historical and Philosophical Aspect of Sport and Olympism)
Ezek összesen 10 kreditet érnek és nem is akartunk volna több tárgyat felvenni, mert párhuzamosan az otthoni kurzusokat is teljesítenünk kell.

2020 december:

A tárgyakat a "Learning Agreement" szerződésben kellett leadni, amihez szükség volt a három fél aláírására (a miénk, hazai és a máltai erasmus koordinátor). Ekkor kezdtük el nézni a kollégiumi lehetőségeket és a repjegyet. Ekkor még úgy volt, hogy Máltára egy negatív PCR teszttel és közvetlen járattal simán ki lehet jutni. EKKOR MÉG ÚGY VOLT...

2021 január:

A dolgok tök jól haladtak, megkaptuk a támogatási szerződést és lefoglaltuk a repülőjegyet is. 
Vagyis úgy hittük jól haladnak a dolgok. Egy hónappal az indulás előtt lemondták a járatunkat és még az ösztöndíjat sem kaptuk meg. Ott voltunk, hogy volt egy sikeres pályázatunk Máltára, de, hogy miből és hogy fogunk kijutni, na meg, hogy hol fogunk lakni, mi is tudni szerettük volna. Először belefogtunk az új repülő keresésébe, amit nagy nehezen meg is találtunk annyi hibával, hogy 2 és fél óra helyett 8 óra lett az út átszállással (Amszterdam) és tripla áron volt. De más lehetőség nem maradt, így lefoglaltuk. A hónap végén a pénzünk is megérkezett és a kollégiumot is be tudtuk fizetni. 

2021 február:

Mikor már azt hittük, hogy a nehezén már tényleg túl vagyunk, jött egy email, miszerint Hollandiába csak úgy lehet belépni, még csak átszállás céljából is, hogy a gép felszállása előtt legalább 4 órán belüli negatív covid gyorsteszttel rendelkezünk. A Máltára való belépéshez egy 72 órán belüli PCR teszt kellett, ami szintén nehézséget okozott mivel vasárnap indult a gépünk. Ahhoz, hogy biztos legyen a 72 órán belüli teszt pénteken kellett mennünk a mintavételre. Igenám, de mivel jött a hétvége felárat kellett fizetnünk a hétvégi leletkiadás miatt. Mindeközben elég rosszul álltunk a pakolással, ha 100-szor nem variáltuk át a dolgokat, akkor egyszer sem. A legnagyobb kérdés bennünk az volt mégis, hogyan kéne a fél életünket elrakni egy nagy bőröndbe. Nehéz volt, de végül megoldottuk.

Eljött az indulás napja. Hajnal 3-kor indultunk Győrből, mert 6:30-kor indult a repülőnk. A reptérre érve az utunk egyből az ottani tesztközpont felé vezetett. Itt megcsinálták a gyorstesztet és negyed óra múlva emailben megkaptuk az eredményt. NEGATÍV LETT EZ IS. Ekkor megnyugodtuk, hogy már tényleg nem jöhet semmi gond. Becsekkoltunk és felszálltunk az Amszterdamba tartó gépre. 2 és fél óra alatt odaértünk és megkerestük honnan fog indulni a máltai gépünk. A 3 óra várakozás viszonylag gyorsan eltelt és már a másik repülőn ültünk. Innen még 3 óra volt mire megérkeztünk Máltára. A reptéren felvettük a bőröndjeinket és a taxi már ott várt ránk. Ezt előzetesen foglaltuk le a kollégiumon keresztül, mert ez tűnt a legjobbnak és legegyszerűbbnek. Délután fél 4-kor ideértünk a koliba, elfoglaltuk a szobánkat, kipakoltunk és elmentük valami kaját venni. Este fáradtan feküdtünk le, de tudtuk, hogy a kaland csak most kezdődik...


Instagram:
@_nagylili
@niki_vas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért pont Málta? Húsvéti kiadás

Itt is jártunk...-Karantén különkiadás